Szynka Staropolska do gotowania – jak to zrobić

Szynka Staropolska do gotowania – jak to zrobić

 

Jak ugotować surową, wędzoną szynkę
czyli
jak gotujemy Szynkę do Gotowania
?

 

  Szynkę do Gotowania umieszczamy w garnku dopasowanym wielkością do wielkości szynki,
tak aby gotowanie odbywało się w jak najmniejszej ilości wody. Szynkę zalewamy do poziomu
wody  5 cm ponad szynką.
Szybko doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy intensywność gotowania do bardzo
wolnego (tak zwane gotowanie na pojedynczym bulku).

  Po upływie około 40 minut próbujemy wywar, solimy i doprawiamy do smaku. Ilość soli
regulujemy próbując wywar, który powinien być wyraźnie słony  jak dobrze przyprawiony
rosół. W zależności od upodobań do posolenia możemy użyć soli lub wegety.
Można również dodać ziele angielskie i bobkowe liście, aby uzyskać charakterystyczny
aromat i smak.

  Czas gotowania (gotujemy cały czas na „pojedynczym bulku” ! ) jest zależny od wagi szynki.
Gotujemy tyle godzin ile kilogramów waży szynka plus pół godziny. Czyli 1,5 kg surową
szynkę gotujemy 1,5+0,5=2 godziny pilnując aby cały czas była przykryta wodą.

Na koniec  sprawdzamy miękkość szynki wbijając w nią drewniany patyczek nazywany
flokiem. Możemy również użyć np. patyczka do robienia szaszłyków. Do ugotowanej
szynki flok powinien wchodzić z lekkim oporem.

Ugotowaną szynkę wraz  z rosołem odstawiamy w przykrytym garnku do całkowitego
ostudzenia (najlepiej na całą noc). Dzięki temu szynka uzyskuje odpowiednią soczystość.
Po wystudzeniu szynkę osuszamy i schładzamy w lodówce.
Tak ugotowana szynka będzie lekko wilgotna i krucha. Smacznego!

P.S.
Wywar z gotowania szynki możemy  wykorzystać jako bazę do ugotowania tradycyjnej
zupy typu biały barszcz lub kwaśnica­­.